Lu Jü: Klasická kniha o čaji

Lu Jü
Klasická kniha o čaji

1. vyd. 2002, ISBN 80-86685-01-2, vázaná, 96 str.

doporučená cena: 198 Kč
naše cena
: 119
ušetříte: 79

SLEVA: 40 %
ROZEBRÁNO
Obsah stránky:
Anotace | Kapitola 5, Vaření čaje | Kapitola 6, Pití čaje

anotace

      Pití čaje má v Číně tisíciletou tradici. Podle legendy jeho léčebné a stimulující účinky objevil již někdy kolem r. 3000 př. n. l. legendární císař Šen-nung, zvaný Božský oráč. Historicky doloženo je pití čaje v 12. stol. př. n. .l, v jihozápadní Číně, kde jej i poprvé začali pěstovat. Podle pozdější japonské zenové tradice jako první pil čaj indický mnich Bódhidharma, jenž v 6. stol. přinesl do Číny meditativní buddhistickou školu čchan/zen. Japonští zenoví mniši později uctívali svého mistra obřadným pitím čaje před jeho sochou a významně se tak spolupodíleli na rozvoji čajového obřadu.
Lu Jü (733-804), čínský literát a čajový mistr z období dynastie Tchang, ve své knize Čcha-ťing jako první shromáždil a utřídil všechny tehdejší znalosti o původu, pěstování, sběru, zpracování, přípravě i způsobech pití čaje. Jeho dílo tak sehrálo klíčovou úlohu při formování rafinované čajové kultury, která dnes oslovuje i nás, "západní barbary". Doplněno dobovým komentářem. Přeložila a předmluvou opatřila Olga Lomová.
"Dlouhodobé požívání čaje dodává člověku sílu a dobrou mysl." (Šen-nung) "Lepší tři dny bez jídla, než jeden den bez čaje." (staré čínské přísloví)