Chow, Kit; Krammerová, Ione
Všechny čaje Číny

2. vyd. 1999, ISBN 80-85905-54-X, vázaná, 286 str.

doporučená cena: 298 Kč
naše cena
: 224
ušetříte: 74
SLEVA: 25 %
Obsah stránky:
Anotace | úvod | Lu Tchungova báseň | O japonském čajovém obřadu | Jak si připravit "šálek dobrého čaje" | Posuzování, skladování a zvláštní způsoby využití čaje | Jak čaj skladovat | Kde dostanete všechny čaje Číny | ukázka z 12. kap.: Gunpowder

Jak čaj skladovat

Čaj se musí uchovávat v suchu. Nejvhodnější nádobou je kovová krabice s dvojitým víkem nebo sklenice s dobře těsnícím uzávěrem, přičemž nejlepší jsou takové nádoby, do nichž neproniká světlo. Ve skladištích vydrží déle čaj sypaný než čaj balený v plechovkách a krabičkách, protože ve větším množství si vytváří své stabilní mikroklima. Některé druhy čaje se prodávají v kovových fóliích. Pokud spotřebujete všechen čaj do jednoho či dvou měsíců, můžete jej nechat v původním obalu. Oolong (obsahuje 2-3 procenta vody, zatímco ostatní druhy čaje 5-7 procent) vydrží déle než jiné čaje. Pokud vám čaj zvlhne, můžete jej rozprostřít na pánvi a usušit třeba v troubě.

Čaj skladujte na chladném, suchém a dobře větraném místě. Jelikož snadno absorbuje pachy, nenechávejte jej v přítomnosti silně páchnoucích předmětů. Jakmile čaj jednou vstřebá cizorodý zápach, není možné jej zachránit.